Rökelse

RökelseI forna dagar var rökelse något väldigt sällsynt som faktiskt var dyrare än guld och här i Europa var det ovanligt att man använde sig av rökelse. Idag är dock rökelse vanligt förekommande i olika typer av sammanhang även här hos oss i Sverige.

Det var i och med den kristna gudstjänsten, mässorna och dess ritualer som de första typerna av rökelser kom till oss i norra Europa. Rent innehållsmässigt så består rökelse av en blandning av olika oljor som är blandade med väldoftande ingredienser av olika slag, framför allt från växtriket. Produkten man sedan får fram vid blandningen rullas till små bambustickor eller formas till små koner och när rökelsen tänds ger den från sig en aromatiskt doftande rök.

Många användningsområden

Idag använder man sig dessutom av rökelser för att få bort dåliga lukter som till exempel instängd luft, cigarettrök eller matos i ett rum. Ett tips för den som har problem med mygg är att använda sig av speciella rökelser som idag går att hitta just med ändamålet att få bort myggen. Rökelser används även för att rena atmosfären och inom olika typer av terapier används rökelse för att skapa lugn och själslig närhet. Om du någon gång har varit på massage känner du säkert igen rökelsestickorna som används för att skapa en behaglig stämning i rummet. Det är känt att vår hjärna faktiskt kan lära sig att återkoppla en viss rökelse (eller doft) med en viss känsla, det finns därför en djungel av olika dofter som kan väcka olika sinnesstämningar. Apelsin har till exempel en positivt upplyftande effekt och lavendel har en avslappnande effekt som skapar lugn och ro i rummet. Rökelse passar bra som en fin och personlig gåva att ge bort till någon du tycker om då den till exempel både kan hjälpa en nedstämd person att må lite bättre genom en speciell doftkomposition eller bara sprida en behaglig stämning i ett hem.