De mest berömda klänningarna

Geri Halliwell Union Jack KlanningVi har sett många vackra klänningar genom tiderna. Varje gång vi läser en tidning med reportage från kungahusets evenemang eller om kändisar på galor ser vi massor av vackra kvinnor i fantastiska klänningar.

Audrey Hepburn toppar den berömda klänningslistan med sin svarta klänning från filmen ”Frukost på Tiffany”. Filmen var från 1961 och klänningen designad av Givienchy. Som tvåa i listan finner vi Marilyn Monroes berömda plisserade vita solklänning, som hon bar under inspelningen av ”Flickan ovanpå”. Plagget skpades av designern William Travilla och såldes på aktion 2011 för hela sex miljoner dollar.

Lady Gagas ”köttklänning” ligger som nummer tre på listan. Hennes ”köttklänning” väckte stor uppståndelse på MTV Music Awards år 2010. Klänningen och skorna till var designade av Franc Fernandes och Nicola Formichetti.

Näst på listan kommer från kategorin korta klänningar. En till klänning som många kanske minns är Spice Girls medlemmen Geri Halloways Union Jack klänning. Den blev en symbol för ”girl-power”. Geri bar den på 1997 års Brit Awards istället för en svart Gucciklänning hon skulle ha haft på sig, men som hon tyckte var för tråkig.

På tionde plats i listan finner vi klänningen som Jennifer Lopez bar på Grammy-galan år 2000. Donatella Versaces modell var grön och genomskinlig. Den hade en urringning som gick ända ner till naveln och lämnade stora delar av bysten synliga.