mån. jul 15th, 2024

Parfym

När vi strosar runt på en parfymavdelning möts vi av en härligt kontrastrik blandning av dofter, allt från moderna citrusaromer till mogna, exotiska kryddaromer.  Ögonen får också sitt – på hyllorna hittar vi en djungel av vackra parfymflaskor i olika färg, design och storlek. ¨

Parfym för varje stil och tillfälle

ParfymIdag har i stort sett varje modehus och även de flesta stora artister sina egna parfymlinjer. Parfymer har idag har även blivit ett sätt för att i doft uttrycka sig och visa sin stil. Många av oss har fler än en parfym i badrumsskåpet och oftast har vi också en slags rutin på hur vi använder våra parfymer, kanske använder vi den fruktiga och sportiga doften till vardags och spar den mognare och kraftigare doften till helgens festligheter.

Men även om vi nu använder oss dagligen av någon typ av parfym, hur kommer det sig då att vi egentligen började intressera oss för det här med dofter? Själva ordet ”parfym” kommer ursprungligen från latin och betyder “genom rök” som förmodligen är relaterat till den typ av rökelser som användes på många olika sätt i antikens Egypten. Man har funnit världens största parfymlaboratorium i det antika templet Edfu där väggarna är fyllda av målningar som beskriver tillredningssätt, blandningsmetoder och ingredienser till olika doftaromer.

Parfymer i personliga flaskor

Istället för att ha parfymer i de flaskor man får när man köper den kan man istället använda lite mer unika parfymflaskor. Detta skapar ett mer personligt och trevligt parfymskåp samtidigt som de är snygga inredningsdetaljer.

Dofter påverkar våra känslor

Parfymernas olika dofter brukar delas in i grupper där exempelvis gruppen för blomdofter anses vara en av de största. Mer moderna och fruktiga dofter är oftast också bland de mest sålda typerna av parfymdofter och i den här gruppen brukar framför allt dofter av persika, äpple och hallon dominera. Det är fantastiskt hur mycket en speciell doft kan påverka oss människor i vår sinnesstämning. Många gånger känner vi igen dofter och de får oss att minna eller längta efter något eller någon. Kanske en fin kärlekshistoria där personen du var förälskad i doftade av mjuk lavendel eller kanske fick du en vacker citrusdoftande parfymflaska i present när du var liten? Parfym och dofter gör att vi väcker våra känslor till liv och det är ofta detta som tillverkarna använder som doftinspiration när en ny parfym ska tas fram.