Eteriska oljor

Eteriska oljorDu har säkert stött på eteriska oljor i samband med spaupplevelser eller när du besökt en butik där besökaren mötts av produkternas rogivande aromer. De eteriska oljorna har använts i flera tusen år på grund av deras oerhört positiva kosmetiska egenskaper. Dessa rena oljor är väldoftande oljor som tas från extrakt som kommer direkt färdigbildade från växtdelar som blomblad och frukter. De olika växtdelarna bildar olika typer av olja och för att det ska bli rätt effekt är det viktigt att man använder sig av rätt växtdel beroende på användningsområde.

Några av de eteriska oljor vi kanske mest känner igen är bland annat extrakt från citron, jasmin, kamomill och eukalyptus. Eftersom de eteriska oljorna sprider en mycket god och rogivande doftarom ersätter de den parfym som många gånger tillsätts i syntetiska krämer. I takt med de senaste årens ekologiska trend har eteriska oljor blivit en återkommande bas i naturlig och ekologisk hudvård då de används som ingredienser i olika salvor och krämer. När eteriska oljor används vid hudvård appliceras oljorna aldrig direkt på huden utan endast utspädda eller som ingrediens i olika produkter.

Eteriska oljor har även bakteriedödande, läkande och inflammationshämmande egenskaper, vilket gör dem användbara även för medicinska syften. Kamomilloljan är ett bra exempel på olja med inflammationshämmande effekt och lavendeloljan är sårläkande och fungerar utmärkt när man har skadad hud som behövs läkas. På dagens schampoflaskor kan vi många gånger hitta ingredienser som cederträ på innehållsförteckningen, cederträ är nämligen ett extrakt som stimulerar hårväxten och även motverkar mjäll i hårbotten. Den olja som vi kanske egentligen är mest bekant med är nog ändå eukalyptus som framför allt är effektiv vid förkylningar då den verkar lugnande på andningsorganen, vilka är de som oftast påverkas vid snuva och hosta. Man kan idag även hitta eteriska oljor som en del av inredningsbutikers utbud då även fungerar fantastiskt bra som luftfräschare i ditt hem.