mån. maj 20th, 2024

Gel- eller akrylnaglar

I nageldjungeln är det lätt att känna sig vilsen. Och utbudet av nagelprodukter verkar bara bli större och större.Här förklarar vi skillnaden mellan akryl- och gelnaglar.

Vad är skillnaden mellan gel- och akrylnaglar?

Gel och akryl är de vanligaste materialen för konstnaglar. Det som är gemensamt för båda materialen är att de består av akrylater, men det finns också skillnader.

Gelnaglar

gelnaglarMaterialet är precis som det låter i gelform och naglarna byggs på i flera lager där varje lager härdas med en UV-lampa. Härdningstiden är vanligtvis två minuter. Ljuset är UV-A-ljus vilket inte är skadligt för huden. Den gel som används är så gott som doftfri och gel kan vara bättre för de som är allergiska. Gelen kan däremot orsaka allergi om den kommer i kontakt med huden, så det är viktigt att vara noggrann.

En nackdel med gel är att det inte är lika starkt som akryl, men det är heller inte jätteömtåligt. Gel är mer flexibelt och följer nageln bättre, och det är viktigt att låla gelen härda ordentligt under UV-lampan. En brännande känska kan uppstå i nageln under tiden man har den under UV-lampan.Orsaken är att blodkärlen under nageln är känsliga för för värmen som bildas när materialet härdar. Den brännande känslan kan vara extra stark för de med tunna naglar, att man lagt på för mycket gel, eller om man filat nageln för mycket. Du kan antingen pressa fingret där det bränner nedåt eller ta ur handen ett litet tag ut UV-lampan. Tänk på att lägga till ”vilotiden” på härdningen så att härdningen varar den tid som behövs.

Akrylnaglar

akrylnaglar

Akrylnaglar består av puder och vätska som ska blandas i rätt mängd. Skillnaden mot gel är att akrylen inte behöver något UV-ljus för att härdas, utan härdningen sker när materialet kommer i kontakt med syre. För att materialet ska härdas helt krävs cirka två dygn, men man kan börja fila på akrylnageln redan efter några minuter.

Akryl är som sagt ett starkare material än gel och är lämpligt för den som vill ha riktigt långa naglar. Akryl luktar däremot väldigt starkt, vilket kan vara irriterande för de som är doftkänsliga. Akryl kan dessutom framkalla allergi.

Vilket material ska jag välja?

Vilket material som passar bäst är individuellt. Trots att akryl är ett starkare material innebär inte det att akrylnaglar håller bättre för alla personer. För vissa fungerar inte akryl alls. För andra fungerar båda materialen lika bra. För att veta vilket material som passar bäst krävs att du testar dig fram samt rådfråga din nagelterapeut vad hon tror passar dig och din livsstil bäst. Eftersom naglar växer olika snabbt varierar livslängden efter en behandling. Mellan tre och fem veckor brukar vara normalt.