mån. jul 15th, 2024

Aleppotvål

aleppotvålAleppotvålen är en handgjord tvål främst tillverkad för handtvätt men som snabbt fått en rad andra användningsområden. Aleppotvålen är en hård tvålsort gjord främst på olivolja och lagerbärsolja, och den lämpar sig extra bra på torr hud och kan även användas som ett mildare schampo, vilket gör att tvålen snabbt blivit populär bland personer med känslig hud, eksem eller klåda. Tvålen tillverkas och säljs oftast från Medelhavsländerna och länder som till exempel Syrien som är rika på tillverkningsämnena olivolja och lagerbärsolja. Den innehåller mellan 2 till 40 % lagerbärsolja, och ju högre halt desto mer exklusiv och dyrare blir tvålen.

Med rötter i Aleppo i Syrien

Receptet till ”äkta” Aleppotvål sägs komma ända från Jesus tid, den är alltså över 2000 år gammalt, men det är naturligtvis svårt att bevisa. Staden Aleppo ligger i norra Syrien och är en av världens äldsta städer som fortfarande existerar och är bebodd. Området runt Aleppo lär ha varit en boplats åt människor i minst 12 000 år, mycket tack vare platsens strategiska läge som en knutpunkt mellan flera olika viktiga handelsvägar som knyter samman Europa och Mellanöstern. Just nu råder inbördeskrig i Aleppo precis som i övriga Syrien. Detta påverkar självklart tvålindustrin och många webbutiker och återförsäljare har svårt att få tag på autentiska tvålar från trakten och det är oklart när och om tvålarna kommer att kunna produceras och säljas som före krigets utbrott.

Tvålens goda egenskaper

Tvålen kan lagras i mellan sex till nio månader efter tillverkning, och finns i olika utföranden och storlekar, vissa parfymerade och andra inte. Många menar att tvålens goda egenskaper kommer just av det långsamma tillverkningssättet och lagringstiden där överflödiga mineraler får tid att dunsta bort, vilka annars kan ge upphov till irriterande hud och kliande hårbotten. Aleppotvålen lär vara föregångaren till många mer moderna tvålar som till exempel den populära Savon de Marseille från Frankrike, som också är baserad på olivolja. En äkta Aleppotvål av hög kvalitet är mild nog att använda i ansiktet och fungerar lika bra på resten av kroppen samt i håret.