mån. jul 15th, 2024

Hudvårdsprodukter

Det finns många olika hudvårdsprodukter med olika egenskaper som du kan använda dig av för att få en finare hy med mer lyster. Viktigt att komma ihåg är också att tvätta ansiktet och skrubba såväl kropp som ansikte. Utan detta förarbete kommer inte dina olika krämer och lotions att kunna göra ett lika bra jobb. Syftet med peeling är att skrubba bort döda hudceller och att jämna ut huden. Du kan till exempel passa på att skrubba din kropp medan du duschar, men kom ihåg att inte göra det för ofta.

Olika sorters peeling

Att alla sorters peeling är likadana är en vanlig missuppfattning. I själva verket finns det till exempel mekanisk peeling, enzympeeling och syrapeeling. Det är viktigt att ta reda på vilken som passar just din typ av hy, speciellt om du har känslig eller väldigt torr hy. Mekanisk peeling är den klassiska peelingen som består av små korn. Denna bör du endast använda om du har tålig hy. Om du har känslig hy bör du hellre satsa på enzympeeling, som är mildare, men lika effektiv.

Kemisk peeling och exfolierande syror

Ett relativt nytt fenomen bland peelings- och skrubbprodukter är exfolierande syror. Detta är en form av kemisk peeling, vilket innebär att syror ska hjälpa huden att exfolieras och samtidigt ge den ett lyft. Det finns lite olika exfolierande syror, men två av de vanligaste är AHA-syror och PHA-syror. AHA-syror kommer från mjölk, frukt eller sockerrör och är därför naturliga syror. Dessa typer av syror ökar cellförnyelsen, vilket gör dem väldigt effektiva mot fina linjer eller rynkor. Läs på peeling-förpackningarna efter denna typ av syra om du vill motverka hudens åldrande. PHA-syror liknar AHA-syror, men skillnaden är att dessa ofta är mer skonsamma mot torr eller känslig hy. De återfuktar också huden, vilket är bra om du ofta är torr.