mån. jul 15th, 2024

Att välja barnvagn – olika modeller  

Ska du hitta en bra, funktionell barnvagn, ska du utgå ifrån vilket behov du har och hur gammal barnet är. Idealet är såklart en vagn, som barnet kan växa med, men ofta behöver du ytterligare en vagn längre fram när barnet blir äldre. Dessutom kanske det kommer in nya syskon i bilden som du måste ta hänsyn till.

Liggvagn och sittvagn

Liggvagnen är den vagn som används kortast tid i ett barns liv, mellan 6 och 8 månader. Den har enbart en liggdel. Liggdelen ska vara rymlig och barnet ska kunna ligga med hela sin längd utsträckt, så att ryggen kan vila. Från det att barnet kan sitta själv, är det läge för en sittvagn. Det finns sittvagnar, där du kan vända sitsen både framåt och bakåt, men det finns också vagnar som har ett fast läge. En del vagnar går även att fälla ryggstödet helt ner på så att barnet kan ligga raklång.

Tvillingvagn

Tvillingvagnen eller syskonvagnen passar dig som har tvillingar eller två barn under tre år. I en tvillingvagn kan barnen sitta bredvid varandra, under varandra, bakom varandra eller mitt emot varandra. Har du två syskon finns det möjlighet att kombinera en sittdel och en liggdel i samma vagn. För mer exempel på olika modeller av tvillingvagnar kan du besöka tvillingvagn.nu.

Duovagn och kombivagn

Duovagnen är en populär barnvagn som barnet kan ha länge. Den har två helt skilda delar, en liggdel och en sittdel, som du skiftar emellan. Båda delarna är anpassade efter just vilken funktion de har. Man kan säga att det är två vagnar i en. Kombivagnen liknar duovagnen och kan användas till både sittande och liggande. Här består liggdelen av en lift, som du sätter ner i vagnen. Liften kan du bära med dig och använda som extra säng. När barnet kan sitta själv, är det bara att fälla upp ryggstödet. Kombivagnen finns både som vändbar och icke vändbar.